PRESENTACIÓ

Jornades de Sobirania Alimentària: Sembrant alternatives a la universitat

Del 15 al 17 d’abril 2015, Facultat de Biblioteconomia UB

Un espai per aprendre, debatre i reflexionar sobre els models agroalimentaris, la sobirania alimentària com a proposta transformadora i el paper de la universitat en la promoció de paradigmes de desenvolupament sostenibles

Des de fa més de 15 anys, enfront dels problemes de la fam i la pobresa rural, un paradigma està trencant amb les mirades clàssiques i les falses solucions: la sobirania alimentària. Des d’una perspectiva llaurada per la pròpia pagesia, la sobirania alimentària ha resituat l’alimentació com un dret que s’aconsegueix en la mesura que es tingui un accés just i equitatiu als recursos productius. Doncs la terra, l’aigua o les llavors han estat segrestades sota el control de poders econòmics com les multinacionals de l’alimentació o els bancs d’inversions.

Aquestes jornades tenen el propòsit de barrejar veus i rostres per presentar la necessitat, als nostres territoris i a nivell global, d’aconseguir aquesta sobirania, definida com el dret dels pobles a decidir les seves pròpies polítiques agràries i alimentàries -què mengem, com ho produïm i com ho comercialitzem-, incorporant criteris de producció ecològica i prioritzant el comerç a escala local.

Les visions de l’àmbit de la sobirania alimentària es complementaran amb d’altres propostes igualment crítiques amb els models de desenvolupament, producció i consum dominants i que fan aportacions de gran interès per a la construcció de sistemes de vida més justos i sostenibles: l’economia solidària, l’economia feminista, l’ecologia política, el decreixement o el consum responsable. Durant les jornades es debatrà, a més, sobre el paper de la universitat com a promotora del coneixement entorn a la sobirania alimentària en la seva activitat docent i de recerca.

Tot plegat es farà mitjançant xerrades, taules rodones, tallers, un mercat d’idees i un geocatching sobre la ruta dels agronegocis a Barcelona, amb la participació de professorat universitari, joves investigadors/es i membres d’organitzacions socials i del sector rural.

Lloc de realització: Facultat Biblioteconomia, Universitat de Barcelona (C/ Melcior de Palau, 140). Metro L3 i L5 – Sants Estació.

Un pensament sobre “PRESENTACIÓ

  1. Retroenllaç: Universidades de la Tierra | Jornadas sobre Universidad y Soberanía Alimentaria [FAS-UAB]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s