Debat “Economia i Sobirania alimentària”

El 9 de febrer a la Facultat de Veterinària es va realitzar el debat “Economia i Sobirania alimentària”. Aquest va ser organitzat pel GEDEF de Veterinària amb el suport de la FAS i va comptar amb el reconeixement de l’OQD.
El debat va començar amb una exposició per part dels ponents; Gonzalo Gamboa , que defensava una posició a favor, i en Jordi Rosell , que era partidari d’una opinió més en contra, on s’explicava la relació que tenia la sobirania alimentària amb l’impacte econòmic que aquesta tenia. A continuació, tots els assistents van poder consultar tots els dubtes i inquietuds que els hi va generar la exposició dels dos ponents i es va formar un debat entre totes les parts.

La sessió va ser un èxit, podent comptar amb més d’una vintena de professionals de diversos àmbits com poden ser la veterinària o la educació.

A continuació us deixem algunes de les idees que es van extreure de la sessió:

  •  Fent una comparació entre productor local o global, podem afirmar que un productor global té més producte i més benefici en quant al producte total. Però, a la vegada, també té més despeses d’energia i veiem que la majoria dels beneficis guanyats no van a parar al productor, sinó que els intermediaris hi tenen un paper molt important. En canvi, un productor local, gairebé el total dels beneficis són per ell i té una menor despesa en energia.
  •  Hi ha hagut un canvi en les exportacions a nivell de nutrients al sistema espanyol i ara en general, s’exporten més nutrients del que importem. Això ha influït en la pèrdua de la dieta mediterrània, que a més està relacionada amb l’augment de la obesitat. A part dels problemes de salut que comporta per l’individu, això suposa un augment en els costos sanitaris.
  •  Un dels grans termes a discutir seria si, tenint en compte que la gran part de la població ha abandonat les zones rurals i ara viuen en ciutats (o mega-ciutats), l’agricultura “camperola” seria capaç d’alimentar a tota aquesta població.
  •  Aquest augment de la població en general, també ha fet que hi hagi un gran número de la població que passa fam degut al poc accés d’aliments per problemes socials o polítics. Tot i així, això no es pot considerar un problema de la capacitat productiva, ja que aquesta ha progressat molt gràcies al progrés tècnic.
  •  El progrés tècnic és el que ha fet que es pugui passar de camperols a empresaris agraris. I és aquest progrés el que motiva als agricultors d’avui en dia a continuar en aquest àmbit, ja que els hi permet no haver de dedicar tot el seu temps al camp i poder dedicar-se a altres coses.

_20180425_143615

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s