Nova Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris per la transformació social (UVic-UCC)

El 2015 la UVic-UCC va aprovar la creació de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris per la transformació social. La Càtedra vol contribuir a posar en valor l’agricultura familiar, així com promoure sistemes alimentaris més sostenibles i justos, en el marc d’allò que en termes científics s’anomena sistemes alimentaris alternatius (alternative food systems).

L’any 2014 es va celebrar l’any internacional de l’agricultura familiar, amb la realització arreu del món d’activitats de visualització i reconeixement d’aquest tipus d’agricultura i del seu paper en la garantia efectiva del dret a l’alimentació, la sostenibilitat ambiental i la justícia social. Alhora, 2015 va ser assenyalat per la Conferència Mundial de l’Alimentació del 1996 com l’any en què la fam hauria de reduir-se a la meitat. Lluny d’haver-se assolit aquest objectiu, hi ha un reconeixement creixent de la necessitat d’un canvi de paradigma i una transició cap a sistemes agroalimentaris agroecològics que permetran donar resposta a l’actual crisi multidimensional (social, ecològica i econòmica). Per això, en aquest context es va crear la càtedra.

És la desena Càtedra que incorpora la Universitat i pretén aglutinar tots els estudis vinculats a l’anàlisi dels sistemes alimentaris i de recuperació del patrimoni rural que actualment té la UVic-UCC. La missió de la Càtedra és generar, difondre i transferir coneixement sobre els sistemes alimentaris alternatius que permetin la transformació social i un medi rural viu, mitjançant el foment de l’agroecologia, la co-generació de coneixements, l’economia solidària i les innovacions socials.

La Càtedra pretén esdevenir un punt de trobada pels diferents actors en l’àmbit dels sistemes agroalimentaris. Per una banda, la Càtedra vol afavorir la col·laboració entre els mateixos investigadors/es de la càtedra i les associacions, col·lectius, empreses i particulars vinculades a l’àmbit de l’agroecologia, així com entre aquestes i investigadors/es i professionals d’alt reconeixement internacional en l’àmbit dels sistemes alimentaris agroecològics i la seguretat i sobirania alimentàries.

Trobareu més informació al bloc de la Càtedra en el següent enllaç.  

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s