Transversalitzem la Sobirania Alimentària a la UAB, compromís per a un món més just

SbA290El grup de recerca ARAG-UAB i la revista Sobirania Alimentària van celebrar el passat dimarts 26 de gener la sessió de valoració del projecte “Transversalitzem la Sobirania Alimentària a la UAB”, que va rebre finançament del Fons de Solidaritat i que va promoure trobades de formació i discussió i la creació de continguts audiovisuals. Va comptar amb les intervencions de María José Milán, Pep Espluga i Xavier Such, professorat de la UAB i membres de l’ARAG; Fanny Flores, membre de la Revista “Sobirania Alimentaria”, Mariona Espinet, professora de la Facultat d’Educació i membre del grup de recerca GRESCA i Aina Sancho, estudiant del col·lectiu Ambient Crític.

ARAG-UAB és el Grup de Recerca en Agricultura, Ramaderia i Alimentació que, en col·laboració amb la revista “Sobiranía Alimentaria. Biodiversidad y Culturas“, van impulsar el setembre de 2014 un projecte per donar a conèixer i debatre sobre el paradigma de la sobirania alimentària entre departaments i facultats de la UAB i promoure la seva incorporació als plans d’estudis i investigacions de la Universitat. El projecte va rebre el suport del Fons de Solidaritat de la UAB, gestionat per la FAS.

Per al grup impulsor de la iniciativa, la creació de coneixement des del món universitari i la necessitat de canviar la manera com es produeix són elements fonamentals per consolidar la SbA com alternativa de desenvolupament humà. Per donar-hi resposta, van crear el projecte“Transevrsalitzem la Sobirania Alimentària a la UAB, compromís per a un món més just”.

La posada en pràctica del projecte va consistir en diferents accions. Per un costat, van potenciar el portal Universidades de la Tierraque difon continguts i formacions relacionades amb la sobirania alimentària i l’actualitat de la iniciativa. Paral·lelament, van celebrar sessions de formació amb alumnat i de debat i discussió amb professorat de diferents facultats, amb l’objectiu de difondre el paradigma de la SbA, sensibilitzar la comunitat i promoure el debat. A més, van organitzar una visita guiada a Can Masdeu, que va vincular-se a una assignatura del Grau de Ciències Ambientals.

També van crear diferents materials audiovisuals i van organitzar seminaris web amb xatsonline que van comptar amb la participació de persones expertes en SbA, com amb la de la professora Marta Soler, del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat de Sevilla, entre d’altres. 

La trobada del 26 de gener va permetre valorar les accions realitzades, compartir i debatre les reflexions sorgides i proposar vies de continuïtat. A la sessió van posar-se damunt la taula, d’una banda, els aspectes positius de les activitats, com ara el sorgiment de l’oportunitat de connectar diferents disciplines de coneixement a través del debat al voltant de la SbA. D’altra banda, van analitzar-se els aspectes negatius, com les mancances discursives i de contingut que s’havien posat de manifest durant els debats, amb l’objectiu de corregir-les per millorar en futures accions.

Finalment, totes les participants van coincidir en la necessitat de concretar futures trobades i eines per donar continuïtat al projecte per aconseguir introduir la SbA en els plans d’estudis i el coneixement creat des de la universitat.

En aquest enllaç podeu trobar un xatonline de la Marta Soler parlant de la introducció a la Sobirania Alimentaria.  

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s