Professorat de Veterinària debat sobre sobirania alimentària

2014-11-10 08.27.12.jpgEl passat 23 d’octubre es va celebrar a la Facultat de Veterinària de la UAB la jornada de formació per a professorat “La sobirania alimentaria en els estudis de la Facultat de Veterinària”, que va comptar amb la participació de més de 30 docents del centre i d’altres professionals de l’àmbit. La jornada convidava a fer un exercici d’aproximació a la sobirania alimentaria i, a la vegada, a reflexionar sobre com es pot introduir en els graus de Veterinària i de Ciència i Tecnologia dels Aliments de la UAB.

El primer bloc el va obrir la professora Marta Soler, del Dept. d’Economia Aplicada de la Universitat de Sevilla, amb una exposició conceptual de les diferents perspectives del paradigma. A partir de les seves propostes es va plantejar un debat amb una Fila 0 formada per Marta G. Rivera (Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris, UVic), Ester Comas (VSF-Justícia Alimentària Global, Cooperativa Sambucus), Gustavo Duch (Revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas) i Sara Mingorría (Institut  de  Ciència  i  Tecnologia Ambientals, ICTA-UAB).

La segona sessió va estar orientada al coneixement d’una experiència europea d’inclusió curricular de la sobirania alimentària a nivell universitari. Va estar conduïda per Leonardo van den Berg, provinent de la Universitat de Wageningen (Països Baixos) i investigador d’ILEIA -Centre for learning on sustainable agriculture.

Finalment, es va dur a terme un taller pràctic per a discutir i pensar de manera participativa possibilitats d’abordatge curricular de la sobirania alimentària en cinc assignatures de les titulacions de Veterinària i CiTA. Les conclusions que es van extraure de l’exercici van ser molt satisfactòries atès que es van considerar diferents fórmules teòriques i metodològiques d’introducció del paradigma en el si de les assignatures.

L’activitat va estar organitzada pel GEDEF – Veterinària i per la Unitat de Formació i Innovació Docent – IDES, amb la col·laboració de la Fundació Autònoma Solidària i de VSF – Justícia Alimentària Global, i el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Més informació:

Programa de la jornada

Acta de resultats de la jornada

Soler, Marta: “¿Cómo entendemos la soberanía alimentaria?” Resum ponència

Van den Berg, Leonardo: “Food sovereignty and agroecology at the Wageningen University”. Presentació ppt

 

Deixa un comentari