El relleu generacional i els canvis organitzatius en les zones rurals catalanes

La sessió inaugural de les jornades ens porta l’experiència de l’Escola de Pastors i el seu rol en la dinamització de les zones de muntanya

Dimecres ja comencen les jornades! El primer dia ens permetrà introduir-nos a la sobirania alimentària coneixent-ne els seus principis a partir de xerrades i activitats que presentaran diverses iniciatives del nostre entorn.

La conferència inaugural, anomenada La sobirania alimentària vista des del nostre territori, anirà a càrrec de Vanesa Freixa, responsable de l’Escola de Pastors de Catalunya i de l’Obrador Xisqueta, i membre de mOntanyanes, una entitat especialitzada en crear i gestionar projectes de dinamització i desenvolupament en zones rurals i de muntanya. En la seva intervenció, Freixa ens parlarà sobre el nostre model alimentari, la pagesia al món i la tasca que estan realitzant a l’Escola de Pastors per fomentar el relleu generacional.

L’Escola de Pastors és un projecte que va néixer l’any 2009 al Pallars Sobirà amb l’objectiu de garantir el relleu generacional de les explotacions ramaderes de muntanya mitjançant la incorporació de joves a l’activitat, la gestió sostenible de les explotacions i la dinamització del sector fent-lo viable econòmicament.

Des de la seva obertura, l’escola ha rebut prop de 250 sol·licituds i ha acceptat més de 100 alumnes. Molts d’aquests són joves que provenen d’àrees urbanes i la majoria disposen d’un títol universitari vinculat a temes agrícoles, de medi ambient o socials. Aquesta generació de futurs pastors i pagesos, tal i com argumenta Freixa, prefereixen més qualitat de vida i viure seguint valors de sostenibilitat i solidaritat. També són forces els joves que tornen al camp, a finques familiars, però ho fan per treballar en equip, de forma cooperativa o entre diverses famílies. Es trenca, doncs, l’estereotip de pagès solitari i la idea de duresa vinculada a la feina de camp i es potencia no només la producció ecològica, sinó també el treball en xarxa, la sobirania alimentària i un ritme de vida diferent a l’urbà.

En aquest article del diari Ara trobareu informació rellevant sobre l’experiència, a partir del relat de diversos joves que han decidit deixar la ciutat i desenvolupar la seva vida i activitat en l’entorn rural.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s